روت چیست؟

سیستم عامل آندروید برای هر دو کاربری تجاری و شخصی طراحی شده است. زمانی که دستگاه آندرویدی برای اولین بار مورد استفاده قرار می گیرد، سیستم عامل آن با برخی ویژگی های غیرفعال شده در دسترس کاربر قرار می گیرد و دلیل آن هم جلوگیری از صدمات ناخواسته وارده به سیستم عامل می باشد.

روت یک دستگاه آندرویدی به معنی دستیابی به اختیارات مدیریتی در سیستم می باشد. زمانی که شما یک گوشی آندرویدی می خرید می توانید از آن به عنوان میهمان، همانند اکانت میهمان ویندوز، استفاده کنید، لذا قادر به اعمال تغییرات مورد نظر در فایلهای سیستمی نخواهید بود.

اما پس از اینکه به روت گوشی دسترسی پیدا می کنید، می توانید وارد پوشه Root دستگاه آندرویدی خود شده و تغییرات مورد نظر را در فایلهای سیستمی اعمال کنید. و این بدین معنی است که شما می توانید توانایی انجام هر گونه تغییر در سیستم عامل و نصب برنامه های قدرتمند را داشته باشید که قبل از اعمال روت نمی توانستید انجام دهید.

البته این نکته را به خاطر داشته باشید؛ تنها زمانی به روت دستگاه خود بپردازید که حتما به آن نیاز دارید و از روت دستگاه خود به خاطر نیازهای جزئی بپردازید.

مزایای روت دستگاه آندرویدی:

برای بهره برداری از تمامی امکانات سیستم عامل آندروید، روت آن در برخی موارد ضروری می باشد. لذا با در نظر گرفتن خطرات احتمالی (اشاره شده در پایین) در اینجا به طرح مزایای این فرآیند می پردازیم:

ـ اجرای برنامه های خاص

اغلب اوقات، کاربران گوشی خود را برای استفاده یک یا چند نرم افزار خاص روت می کنند، زیرا که نرم افزار برای عملکرد، دسترسی به روت را نیاز مبرم می داند. به عنوان مثال، برنامه Superuser که به شما اجازه می دهد تا کنترل برنامه ها برای دسترسی به روت سیستم را در دست بگیرید.

ـ افزایش فضای آزاد حافظه داخلی

در یک گوشی روت نشده، زمانی که شما برنامه ای را نصب می کنید، آن در حافظه داخلی قرار می گیرد لذا تمامی فعالیتهای آن، حتی اگر ضروری نباشد، انباشته می شود. با روت دستگاه می توانید فایلهای غیرضروری را به راحتی از سیستم عامل پاک کرده و نرم افزار مورد نظر را از حافظه داخلی به مموری کارت انتقال دهید.

ـ نصب رام کاستوم

شاید بهترین ویژگی روت، نصب رام دلخواه بر روی گوشی می باشد. زمانی که شما گوشی خود را روت می کنید می توانید به راحتی رامهای غیر رسمی و کاستوم را که دارای برخی ویژگی های جالب می باشند روی دستگاه آندرویدی خود نصب نمایید. لذا می توانید از داشتن یک گوشی متفاوت و نو شده لذت ببرید. البته به یاد داشته باشید که رامهای کاستوم همواره با ایراداتی همراه هستند که قبل از نصب باید به آن دقت نمایید.

ـ اوورکلاک پردازنده (Overclock CPU)

همانند یک کامپیوتر، پس از روت می توانید پردازنده دستگاه آندرویدی خود را اوورکلاک نمایید. اوورکلاک به معنی افزایش قدرت پردازش CPU تا حد مجاز می باشد. این کار به شما اجازه می دهد تا سیستم عاملی سریع را تجربه کنید به طوری که اگر برنامه ای لگ داشته باشد با اینکار مشکلش برطرف می شود. البته به یاد داشته باشید که انجام اوورکلاک همواره با ریسک همراه بوده و در صورت عدم اجرای صحیح ممکن است آسیبی جدی به قطعات سخت افزاری گوشی وارد نماید.

ـ انتقال برنامه ها از حافظه داخلی به مموری کارت

اگر گوشی شما دارای ظرفیت پایین حافظه داخلی می باشد می توانید پس از روت، برنامه های مورد نظر را به راحتی با استفاده از نرم افزارهای موجود به حافظه خارجی (مموری کارت) انتقال دهید.

ـ ریکاوری اطلاعات از دست رفته

با استفاده از فرآیند روت، می توانید اطلاعات پاک شده از حافظه داخلی را مورد بازیابی (Recovery) قرار دهید. تقریبا تمامی نرم افزارهای ریکاوری آندروید، قبل از انجام فرآیند ریکاوری از حافظه داخلی، به روت بودن گوشی تاکید می کنند و در غیر این صورت ریکاوری صورت نمی گیرد.

ـ دستکاری فایلهای سیستمی آندروید

روت به شما این اجازه را می دهد که بتوانید تغییرات مورد نظر خود را روی برنامه های سیستمی اعمال کنید. شما می توانید فایلهای سیستمی غیرضروری را پاک کرده و فضای خالی بیشتری در حافظه گوشی ایجاد نمایید.

ـ پشتیبان گیری از سیستم عامل و برنامه های نصب شده

با استفاده از روت می توانید از برنامه ها، اکانتها و فایلهای قرار گرفته در گوشی آندرویدی نسخه پشتیبان تهیه نمایید تا در مواقع مورد نیاز بتوانید آنها را بازگردانید. ضمن اینکه می توانید از سیستم عامل گوشی نیز فایل پشتیبان تهیه نمایید تا بتوانید در مقاصد بعدی از آن بهره ببرید.

ـ مدیریت وظیفه پیشرفته، افزایش عمر باتری

اگر شما از برنامه های زیادی استفاده می کنید به احتمال زیاد باتری گوشی تان سریع خالی شده و ممکن است عمکلرد گوشی کاهش یافته باشد. با استفاده از نرم افزارهای موجود و در صورت دستیبابی به روت می توانید نرم افزارهای در حال اجرا را مدیریت کرده و به توقف برنامه های غیرضروری بپردازید. اینکار مطمئنا باعث کاهش مصرف باتری شده و به خاطر خالی شدن فضای اشغال شده در حافظه رم، عملکرد اسمارت فون نیز افزایش پیدا می کند.

ـ حذف برنامه های مخرب (ویروس، تروجان و …)

در برخی مواقع برنامه های مخرب مانند ویروس می توانند صدمات جدی به نرم افزار و یا حتی سخت افزار گوشی وارد نمایند. در این صورت برای حذف آنها دسترسی به روت گوشی ضروری است.

معایب روت دستگاه آندرویدی:

روت دستگاه آندرویدی دارای معایبی می باشد که آگاهی کاربران قبل از انجام آن بسیار ضروری است. به طوری که عدم آگاهی ممکن است در برخی موارد (اکثرا در عدم اجرای صحیح فرآیند روت) باعث مرگ دستگاه شود، ولی مطمئنا پیروی از دستورالعملهای صحیح و اجرای دقیق آن، این خطر را حتی به صفر کاهش خواهد داد. لذا توصیه می شود ابزارهای روت را تنها از منابع قابل اطمینان تهیه نمایید. برخی از معایب روت عبارتند از:

ـ ابطال گارانتی گوشی

زمانی که گوشی خود را روت می کنید، حتی اگر روت آسیبی به گوشی نزند، گارانتی آن توسط شرکت سازنده باطل می شود. البته در برخی موارد خارج کردن گوشی از روت (آنروت) ممکن است گارانتی را دوباره به آن بازگرداند ولی این بستگی به شرایط شرکت گارانتی کننده دارد.

ـ افزایش احتمال “بریک” شدن گوشی

بریک، مشکل سخت افزاری (عمدتا در چیپست، هارد و …) در گوشی می باشد که تقریبا به معنی مرگ آن می باشد. البته در مواردی گوشی بریک شده مورد تعمیر و بازیابی هم قرار می گیرد.

ـ عملکرد ضعیف

برخی کاربران (در برخی مدلها) عملکرد کاهش یافته را در گوشی خود پس از روت تجربه کرده اند. علیرغم این حقیقت که افزایش عملکرد دستگاه، باعث گرایش برخی ها به سمت روت می باشد اما بایستی در نظر گرفت، با اعمال روت، شما در واقع تغییراتی در سیستم عامل اصلی ایجاد می نمایید که ممکن است باعث ایجاد افت در عملکرد دستگاه شود.

ـ قرار گیری دستگاه در معرض ابتلا به ویروس

پس از اعمال روت، همانند یک کامپیوتر، اسمارت فون شما می تواند هدف ویروس، مالور، ادور و سایر برنامه های مخرب باشد. اعمال تغییراتی مانند نصب رام کاستوم و برنامه های آن احتمال ابتلای دستگاه به ویروس را افزایش می دهد. البته در نظر بگیرید که حذف یک ویروس هم نیاز ضروری به دسترسی گوشی به روت دارد.