با افزایش روزافزون استفاده از گوشی های هوشمند موبایل توسط بشر و نیاز مبرم و غیرقابل انکار نسل امروزی به این وسیله، انتخاب، خرید و استفاده گوشی مناسب برای افراد امری بسیار مهم و ضروری می باشد. چنانچه اگر فردی با توجه به ضروریات، نیازها، علایق و سلایق خود در انتخاب گوشی هوشمند مناسب، اشتباه کند ممکن است عواقبی را برای او به همراه داشته باشد. لذا لازم است که قبل از انتخاب گوشی مناسب توسط فرد، بررسی های لازم به عمل آمده و اطلاعات مکفی در این زمینه مورد جمع آوری قرار گیرد.
در مطلب حاضر قصد داریم نکات کلیدی را در جهت انتخاب و خرید یک گوشی هوشمند موبایل ارائه دهیم، امید است که مفید واقع شود.
[توجه: این مقاله بدون هر گونه تعصب به برند خاصی نگارش یافته و تنها به واقعیت های موجود در بازار اشاره شده است]
۱۰ نکته کلیدی در انتخاب و خرید گوشی هوشمند موبایل:
۱ـ سیستم عامل
اولین و مهمترین نکته در انتخاب گوشی هوشمند، سیستم عامل آن می باشد. امروزه پلتفرم اکثر گوشی ها از دو سیستم عامل آندروید Android و آی او اس iOS بهره می برد. آی او اس مخصوص گوشی های آیفون iPhone شرکت اپل Apple آمریکا می باشد و آندروید توسط بسیاری از غول های موبایل در سرتاسر جهان از جمله، سامسونگ، سونی، اچ تی سی، هوآوی، شیائومی، ال جی، نوکیا، ایسوس، لنوو، موتورولا، … و حتی بلک بری مورد استفاده قرار می گیرد.
حال لازم است که کاربر به نیازهای نرم افزاری خود توجه نموده و دست به انتخاب سیستم عامل مناسب بزند. سیستم عامل آی او اس برخلاف برخورداری از سخت افزار خوب و مناسب، از لحاظ منابع نرم افزاری و شرکت های تولید کننده برنامه برای این پلتفرم، محدود می باشد. لذا کاربرانی که از نرم افزارهای تخصصی و کاربردی زیادی استفاده می کنند می توانند گوشی دارای سیستم عامل آندروید را مورد انتخاب قرار دهند که دایره نرم افزارهای تولید شده برای این پلتفرم بسیار گسترده بوده و روز به روز در حال افزایش می باشد. ضمن اینکه نصب نرم افزار بر روی سیستم عامل آی او اس همواره با مشکلاتی از جمله، داشتن اپل آی دی Apple ID، نصب از طریق اپ استور App Store (عدم امکان نصب بدون داشتن اینترنت)، پولی بودن برخی از نرم افزارها و … همراه می باشد اما برای سیستم عامل آندروید نصب برنامه ها هم از طریق مارکت های مختلف (حتی بدون داشتن اکانت) و هم از طریق فایل برنامه (با کپی روی مموری کارت یا حافظه داخلی بدون نیاز به اینترنت) میسر می باشد. البته ذکر این نکته حائز اهمیت است که اگرچه اکثر نرم افزارهای تولید شده برای سیستم عامل آی او اس، در بسیاری از موارد روی اکثر نسخه های آن قابل نصب می باشد اما برخی از برنامه های تولید شده برای آندروید ممکن است روی برخی از نسخه ها (بخصوص نسخه های پایین تر آندروید) قابل نصب نباشد.
توصیه می شود که قبل از خرید گوشی با سیستم عامل مورد نظر، ابتدا نرم افزار مورد نیاز برای آن سیستم عامل را در App Store اپل یا Play Store گوگل مورد جستجو قرار دهید.
۲ـ مبلغ مورد هزینه
مثل معروفی وجود دارد که می گوید “هر چه قدر پول بدهی همانقدر آش میخوری”. اما این مثل شاید برای دنیای دیجیتال امروز تا حدی صحیح نباشد. این دیدگاه که هر چه قدر بیشتر هزینه کنید می توانید گوشی بهتری بدست بیاورید درست نیست. امروزه شرکت هایی (از جمله شرکت های متنوع چینی) وجود دارند که محصولات بسیار خوبی (در حد شرکت های بزرگ) و با هرینه بسیار پایین تر روانه بازار می کنند. به عنوان مثال، شرکت هایی مثل شیائومی، وان پلاس، اپو و … که سالانه مدل های بسیار زیادی، طبق نیاز مشتری، تولید کرده و روانه بازار می کنند می توانند رقبای بسیار خوبی برای سایر شرکت های مشهور از جمله سامسونگ، سونی، اچ تی سی و … باشند. این شرکت ها که الان در بازار ایران به طور رسمی فعالیت گسترده ای دارند گوشی های هوشمند به مراتب با کیفیت و با قیمت پایین تری را به فروش می رسانند.
لذا اگر به برند خاصی تعصب و تعلق خاطر ندارید و میخواهید در پرداخت هزینه صرفه جویی نمایید، می توانید یکی از گوشی های آندرویدی شرکت های مذکور را خریداری نمایید. تنها نکته حائز اهمیت در این مورد، کمبود قطعات جانبی این اسمارت فونها در مقایسه با سایر شرکت های مشهور در خرده فروش ها می باشد، که البته معمولا شرکت های وارد کننده، فروشگاههای بزرگ و نمایندگی ها این قضیه را مدنظر قرار داده و دست مشتری را خالی نمی گذارند.
نکته دیگر اینکه، یک گوشی موبایل هر چه قدر هم که پیشرفته بوده و دارای امکانات بیشتری باشد بازهم تنها یک گوشی بوده و با توجه به محدودیت هایی که همواره شامل گوشی های موبایل می باشد و پیش بینی عواقب احتمالی، از جمله خرابی سخت افزاری، گم شدگی و دزدیده شدن و … پرداخت هزینه بالا برای یک گوشی موبایل، در صورت عدم نیاز، منطقی نمی باشد.
۳ـ لوازم جانبی گوشی
یکی دیگر از نکاتی که کاربر پیش از خرید گوشی باید به آن توجه نماید وجود لوازم جانبی مورد نیاز برای گوشی مورد نظر و آگاهی از هزینه های آن می باشد. یکی از مشکلاتی که برای گوشی های هوشمند موبایل بسیار اتفاق می افتد شکستگی صفحه نمایش و یا همان ال سی دی گوشی می باشد که معمولا با صفحه تاچ نیز همراه است.
حال به این نکته توجه نمایید: برای تعمیر ال سی دی و تاچ اسکرین برخی از برندهای گوشی از جمله سامسونگ باید هزینه به مراتب بالاتری (دو یا سه برابر نسبت به بقیه برندها) را پرداخت نمایید، اگر چه در بازار برای اکثر مدل ها به وفور یافت می شود. ضمن اینکه برای گوشی های تولید شده توسط شرکت های چینی، مانند هوآوی، شیائومی، لنوو و … قیمت ها پایین تر بوده و در اکثر مدل های این شرکتها، صفحه لمسی با ال سی دی نمایشگر جداگانه می باشد، یعنی حتی با وجود شکستگی در ال سی دی، صفحه لمسی (تاچ) از کار نمی افتد، در حالی که در برندهای مشهور اینگونه نمی باشد.
توجه به هزینه و موجودیت سایر لوازم جانبی از جمله، ضدخش و گلس، محافظ (گارد)، هدفون، شارژر و … نیز بسیار حائز اهمیت می باشد.
۴ـ ظرفیت باتری
توجه به ظرفیت باتری در گوشی موبایل و میزان استفاده از آن در طول شبانه روز از جمله مواردی است که پیش از خرید گوشی باید به آن دقت شود. با گسترش شبکه های مجازی و استفاده روزافزون کاربران از این شبکه ها و سایر ویژگی های گوشی موبایل، مقاومت شارژ باتری می تواند بسیار حائز اهمیت باشد.
توصیه می شود که قبل از خرید گوشی به مشخصات دستگاه در وب سایتهای اینترنتی مراجعه نموده و ظرفیت باتری گوشی را با توجه به اندازه صفحه نمایش آن ارزیابی نمایید. به این نکته دقت کنید که هر چه قدر صفحه نمایش بزرگتر باشد مصرف باتری نیز بالاتر بوده لذا ظرفیت باتری بیشتری مورد نیاز است. ضمن اینکه می توانید از بررسی های به عمل آمده و تجارب دیگران نیز در این زمینه استفاده کنید.
در ضمن اگر کاربر پرمصرفی هستید می توانید گوشی را انتخاب کنید که دارای قابلیت شارژ سریع باتری (Fast Chatge) می باشد. با استفاده از این قابلیت گوشی حداکثر در یک ساعت شارژ شده و قابل استفاده خواهد بود.
۵ـ اندازه صفحه (بزرگی گوشی)
میزان بزرگ یا کوچک بودن گوشی به اندازه صفحه نمایش آن بستگی دارد. اگرچه وجود صفحه نمایش بزرگتر می تواند تصاویر و مطالب با جزئیات بیشتری را ارائه دهد اما ممکن است از لحاظ جابجایی، حمل و نگهداری همواره مشکلاتی را به همراه داشته باشد.
توصیه می شود که اگر از گوشی به عنوان ابزار مکالمه، وب گردی، نگهداری فایلها و کارهای معمول استفاده می کنید یک گوشی دارای صفحه نمایش ۵.۵ اینچ یا پایین تر را خریداری نمایید. ولی اگه گوشی را وسیله ای برای انجام بازی Game، تماشای فیلم و عکس و یا ابزار طراحی انتخاب نموده اید از صفحه نمایش ۵.۵ اینچ یا بالاتر بهره ببرید. ضمن اینکه برای طراحان، انتخاب گوشی های دارای مارک Note مثل، سری نوت گالاکسی، ال جی و … مناسب می باشد. در ضمن اخیرا چندین شرکت دست به تولید گوشی هایی مخصوص بازی Game زده اند که برای گیمیرها مناسب می باشد.
۶ـ دوربین
بر خلاف تصور بسیاری از افراد، مگاپیکسل بالا نشانگر کیفیت بالای تصاویر در گوشی ها و حتی دوربین های دیجیتال نمی باشد. مگاپیکسل تنها اندازه بزرگی عکس می باشد و کیفیت تصویر یا فیلم خلق شده را، سنسور دوربین برعهده دارد. به عنوان مثال گوشی های آیفون همواره دارای دوربین با مگاپیکسل پایین بوده اند ولی کیفیت تصاویر ثبت شده توسط آنها همواره قابل مقایسه و رقابت با دوربین سایر گوشی ها با مگاپیکسل بالا بوده است.
توصیه میشود که فریب تبلیغات مگاپیکسل را نخورده و به دیافراگم دوربین گوشی و قابلیت های دیگر آن از جمله داشتن دو لنز، ویژگی ضدلرزش، فلش و … بیشتر دقت نمایید. شماره دیافراگم هر چه قدر پایین تر باشد تصویر از کیفیت بهتری برخوردار خواهد بود. ضمنا اگر به ثبت تصاویر سلفی علاقه بیشتری دارید حتما گوشی تهیه نمایید که دوربین جلو آن دارای زاویه دید بازتر و در صورت امکان فلش LED باشد.
ضمنا وب سایت های متنوع اینترنتی در اکثر موارد به بررسی تصاویر ثبت شده توسط گوشی های مختلف می پردازند و نمونه عکس های گرفته شده توسط دوریین این گوشی ها، در شرایط زمانی و مکانی مختلف، را قرار می دهند که می تواند کمک شایانی به فرد در انتخاب گوشی مناسب باشد.
۷ـ حافظه ذخیره سازی
اگر چه برخورداری از فضای کافی در حافظه داخلی گوشی بسیار ضروری است اما بالا بودن ظرفیت آن و عدم برخورداری از حافظه خارجی (مموری کارت) می تواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد. به این نکته توجه داشته باشید که هر چه قدر آندروید گوشی دارای نسخه بالاتری باشد به همان اندازه فضای بیشتری برای عملکرد سیستم عامل و برنامه ها مورد نیاز است. اما وجود حافظه داخلی زیاد، علی الخصوص در گوشی های آندروید، باعث می شود تا برخی از افراد بدون داشتن نسخه پشتیبان از اطلاعات خود نسبت به انباشتن دراز مدت اطلاعات در این حافظه اقدام نمایند و این باعث می شود که در مواردی از جمله، حذف ناخواسته اطلاعات، نیاز به ریست فکتوری، معیوب بودن فایل ها و … شانس ریکاوری اطلاعات تقریبا صفر گردد. در حالی که این شانس (ریکاوری) در حافظه خارجی (مموری کارت) بسیار بالاست و احتمال بازگشت فایل ها زیاد می باشد.
توصیه ما برای گوشی های دارای آندروید ۶ یا ۷، داشتن حافظه داخلی با ظرفیت ۱۶ یا ۳۲ گیگ، برای آندروید ۸ و بالاتر ظرفیت ۳۲ تا ۶۴ گیگ و برای نسخه های پایین تر آندروید، ظرفیت ۸ یا ۱۶ گیگ می باشد (ظرفیت های پایین تر از ۸ گیگ بسیار زود پر شده و مشکلاتی را به همراه دارند). ضمن اینکه پیشتیبانی گوشی از شیار حافظه خارجی (MicroSD)، بسیار مهم و ضروری می باشد. نکته: در برخی از گوشی های دو سیم، شیار مموری کارت برای سیم کارت دوم و مموری کارت یکسان می باشد لذا اگر قصد دارید که همزمان دو سیم کارت و یک مموری کارت را در گوشی استفاده نمایید اقدام به خرید این گوشی ها نکنید.
۸ـ منطقه گوشی
برخی از شرکت های سازنده گوشی های هوشمند موبایل، از جمله سه غول سامسونگ، هوآوی و سونی گوشی ها را به تفکیک منطقه تولید کرده و هر گوشی تولید شده را در منطقه مخصوص آن به فروش می رسانند. تفکیک منطقه در برخی شرکت ها مانند سونی و هوآوی مربوط به یک بخش در قاره مانند خاورمیانه، آسیای جنوب شرقی، آسیا، اروپا و … بوده و در برخی شرکت ها مانند سامسونگ به تفکیک هر کشور می باشد. ضمن اینکه در برخی از شرکت های چینی این تفکیک به دو صورت مخصوص چین و مخصوص سایر نقاط جهان (گلوبال Global) می باشد. اگرچه اینک در کشور ما اکثرا گوشی های مرتبط با منطقه ایران به فروش می رسد اما گاها وارد کننده هایی هم وجود دارند که گوشی های مربوط به سایر مناطق از جمله چین یا هند را در کشور عرضه می نمایند و اینکار باعث می شد که مشکلاتی برای کاربر بوجود بیاید از جمله این مشکلات می توان به عدم پشتیبانی از زبان فارسی، عدم وجود برنامه های گوگل مثل فروشگاه گوگل پلی و حتی مشکلات شبکه ای اشاره نمود.
نکته: با آگاهی از مدل گوشی می تواند به منطقه آن پی برد. کافی است مدل گوشی را در وب جستجو نمایید تا اطلاعاتی را درباره منطقه آن بدست بیاورید.
۹ـ تاریخ ساخت گوشی
همانند سایر دستگاههای دیجیتال، هر چقدر سال تولید یک گوشی جدیدتر باشد مطمئنا تکنولوژی مورد استفاده بر روی آن نیز بالاتر بوده و لذا گوشی موبایل از ویژگی های نوین تری برخوردار خواهد بود.
لذا توصیه می شود که حدالامکان گوشی تهیه نمایید که عمر تولید آن از ۲ سال بیشتر نباشد، زیر حتی شرکت ها برای گوشی های بالاتر از ۲ سال پشتیبانی هم در نظر نمی گیرند.
۱۰ـ سایر ویژگیها
توجه به برخی دیگر از ویژگیهای گوشی های موبایل، از جمله برخورداری از رابط کاربری ساده و دوستانه (Friendly)، ارائه آپدیت های نرم افزاری منظم و مداوم، داشتن قابلیتهای کاربردی از جمله مادون قرمز، ژیروسکوپ، مجاورت و …، پشتیبانی از OTG (خواندن محتویات فلش دیسک)، ضدآب بودن و سایر ویژگی ها می تواند به شما در لذت بردن از گوشی همراه کمک شایانی نماید.
در پایان ذکر این اینکه بسیار حائز اهمیت است که یک گوشی موبایل می تواند در برخی موارد حتی از یک انسان نیز به شما نزدیک تر باشد لذا قبل از خرید آن حتما گوشی را با توجه به نیازها و سلایق خود مورد تحقیق و تفحص قرار داده و از خرید عجولانه و سرسری پرهیز نمایید. زیرا تعویض یک گوشی علاوه بر تحمیل هزینه اضافی، مشکلات عدیده ای را نیز در جابجایی اطلاعات مهم از جمله مخاطبان، اکانتها و … به همراه خواهد داشت.
امیدواریم مقاله فوق مفید واقع شود 🙂
تیم ان اس موبایل